Cooler si Procesor
Moderator: Suport Team
- CronoXGM
- Member
Acum 5 zile mi-am curatat calculatorul si am schimbat pasta termo-conductoare de la procesor (CPU: Amd x4 860K) si am remarcat ca partea de jos de la cooler care se pune peste procesor e mai mica decat procesor. Coolerul precizez e stock. Inainte temperaturile erau de 95-100 C. Iar acuma 82-93C. La radiator am pus mana sa vad daca e asa si nu simt acele temperaturi. Problema ar fi de la cooler cu temperatura?
Sanatate la toti 

- RobertGHD
- Suport Team Moderator
Faptul ca talpa coolerului este mai mica decat suprafata procesorului nu este o asa mare problema. Legat de temperaturi sunt destul de mari, dar normale pentru un cooler stock si un procesor cu TDP destul de mare. Degeaba atingi tu suprafata coolerului deoarece aceasta nu va avea niciodata aceeasi temperatura pe care o are procesorul. Coolerul preia doar o anumita cantitate de caldura disipata de procesor,asta din cauza conductivitatii materialelor din care acesta este realizat. Cele mai bune coolere au heatpipe-uri din cupru(evental placate cu nichel) si lamele de aluminiu, cele stock sunt deobicei integral construite din alumniu, metal care nu conduce caldura la fel de bine ca si cuprul, dar este mai ieftin si usor de prelucrat, iar heatpipe-urile lipsesc cu desavarsire, de accea coolerele stock nu au performante bune.
Daca totusi iti doresti temperaturi mai mici si doresti sa investesti 50-100 lei intr-un cooler aftermarket, cauta unul cu 4-6 heatpipe-uri si uita-te la specificatii sa fie compatibil cu socket FM2+.
Daca totusi iti doresti temperaturi mai mici si doresti sa investesti 50-100 lei intr-un cooler aftermarket, cauta unul cu 4-6 heatpipe-uri si uita-te la specificatii sa fie compatibil cu socket FM2+.