Free sync

Aici puteti discuta despre absolut ORICE!

Moderator: Suport Team

rimo92_zzz
Member

Free sync

Tue Feb 19, 2019 6:55 am

Bună ziua, o mica întrebare, Free sync sau g sync, se activează numai pe 144hz? Și într un joc de exemplu se mai folosește vertical syncu sau nu este aceeași chestie. Mulțumesc
SAM
Global Moderator

Re: Free sync

Tue Feb 19, 2019 10:59 am

Salut,

G-Sync și FreeSync sunt tehnologii noi care permit comunicarea dintre monitor și placă video. Acest lucru permite eliminarea celor două mari probleme: stuttering și screen tearing.
G-Sync este tehnologia dezvoltată de nVidia, iar FreeSync este tehnologia dezvoltată de AMD.

Principala caracteristică a acestor tehnologii este dynamic refresh rate. Această caracteristică permite plăcii video să modifice rata de refresh a monitorului în funcție de fluxul de imagini generat.
Cu alte cuvinte, monitorul va da refresh doar atunci când are disponibil un nou frame. Asta presupune că rata de refresh a monitorului va varia continuu.

Mai toate monitoarele fabricate după 2015-2016 suportă ambele tehnologii.

Vertical Sync(VSync) impune plăcii video un număr constant de imagini pe secundă(FPS). Dacă placa video nu poate genera acest număr de imagini într-o secundă, la următorul refresh se va repeta imaginea anterioară(buffering frames). Acest lucru generează fenomenul de stuttering.
Există și opțiunea Adaptive VSync, care reduce fenomenul de stuttering prin dezactivarea VSync atunci când placa video generează FPS sub rata de refresh a monitorului.

Concluzie.
VSync este o opțiune disponibilă la toate monitoarele, fiind o implementare software. Aceasta permite eliminarea fenomenului de screen tearing, când placa video generează un FPS mai mare decât rata de refresh a monitorului, însă produce fenomenul de stuttering atunci când placa video generează un FPS mai mic decât rata de refresh a monitorului. În practică, această opțiune este, în general, evitată.
Tehnologiile G-Sync și FreeSync rezolvă toate aceste probleme. Aceste tehnologii modifică rata de refresh a monitorului în funcție de numărul de imagini(FPS) generat de placa video. FreeSync este recomandat pentru AMD GPU, iar G-Sync este recomandat pentru nVidia GPU, însă ele funcționează viceversa.

Baftă!

Edit: Am făcut un guide pe această temă.
"Dacă vrei să vezi zile mai bune,
Tu fii schimbare ce vrei s-o vezi în lume."

Return to “Discutii Generale”