#2 Despre timpul de expunere si ce putem face.

Discutii si Tutoriale Video / Foto

Moderator: Suport Team

User avatar
Radu
Member
Location: Targoviste
Posts: 19
Joined: Mon Aug 13, 2018 7:36 pm

#2 Despre timpul de expunere si ce putem face.

Sat Aug 18, 2018 9:51 pm

Timpul De Expunere (Viteza Obturatorului / "Shutter Speed")

Image


Exista doua elemente principale ce compun o “expunere corecta“, si doua secundare. Cele principale sunt deschiderea si viteza de inchidere a obturatorului - a diafragmei (iar cele secundare sunt sensibilitatea ISO si compensarea expunerii). Sa incepem cu viteza de inchidere a obturatorului, adesea numita timp de expunere deoarece se masoara in secunde. Cand apasam pe butonul de declansare al fotografiei, camera va face poza, un proces ce va deschide un set de glisoare, ca la o fereastra (parti ale diafragmei). Timpul in care diafragma ramane deschisa, depinde de cum setezi tu viteza obturatorului. Aceasta viteza difera de la extreme de rapid (de ex. 1.8000 de secunde), la foarte incet (30 de secunde), si chiar la infinit, daca ai aceasta setare in meniul aparatului.

Acestea sunt vitezele extreme, folosite rar, exceptand persoanele care pozeaza obiecte in miscare sau intr-o lumina foarte slaba. Pentru majoritatea dintre noi, calea de mijloc este de obicei cea preferata. Ca o regula general valabila, cu cat este mai mare viteza,cu atat poza va fi mai clara.

Pentru unele persoane, orice viteza peste 1/60 de secunde este acceptabila atunci cand tinem in mana o camera foto. Viteza poate scadea, daca ai o mana stabila. Daca ai nevoie de viteze mai mici, poti folosi un trepied sau sa pozitionezi camera pe o suprafata stabila. Aceste viteze mai mici sunt folositoare in special pentru a crea un efect de blurare. De exemplu, apa curgatoare dintr-o cascada.

Dupa ce am dat definitia la timpul de expunere sa trecem la practica si ce putem sa realizam noi cu acest timp de expunere pe langa diafragma si iso.

1. Panning-ul - este una dintre cele mai renumite tehnici de realizarea fotografiilor la diferite evenimente sportive sau proiecte ce impun o prezentare diferita a subiectului. În cadrul fotografiilor la evenimente sportive aceasta tehnica este des folosita datorita timpului de expunere necesar, putând astfel fotografia în situa?ii de lumina slaba.
Cum pot realiza acest tip de fotografii ?
-> Realizarea fotografiilor cu ajutorul acestei tehnici se bazeaza pe miscari simple dar cu mare grija ale mâinii, urmarind subiectul în întreg cadrul vizual. Pentru a obtine rezultate cât mai bune se recomanda un timp de expunere nu foarte lung, dar nici foarte scurt, un timp care sa fie în raport cu viteza cu care se desfasoara actiunea, dar si în raport cu sensibilitatea mâinii fotografului.

Un timp de expunere prea lung va va strica rezultatul din cauza nesigurantei mâinlor, fiind necesara astfel o medie care sa fie în strânsa legatura cu capacitatea dvs. de a realiza o miscare uniforma a aparatului.

În momentul în care ati ales timpul de expunere perfect pentru realizarea fotografiilor cu ajutorul acestei tehnici este important sa studiati cu atentie miscarile subiectului pentru a putea anticipa atât locul cât si timpul de desfasurare a unei anumite parti a actiunii.

Punctul cel mai important în aplicarea acestei tehnici în fotografie este viteza, aceasta determinând si liniile prezente în fundal dar si departajarea subiectului de catre alte elemente nedorite existente în aproprierea zonei fotografiate.
Exemplu: Image

2. Fotografierea cerului pe timp de noapte(astrofotografie).
Aici intalnim 3 tipuri ce putem fotografia: Fotografia Caii Lactee.
Fotografia miscarii aparente a boltii ceresti in jurul axei de rotatie a Pamantului.
- miscarea stelelor arata ca niste arce de cerc.
- miscarea stelelor apare sub forma de cercuri.
Fotografia planetelor din sistemul solar. Meteori, eclipsa de Soare, eclipsa de Luna, apropieri de planete, luna, soarele.( aici avand nevoie de un teleobiectiv cum ar fi un 70-300mm/500mm/600mm, etc.)
* Fotografia Caii Lactee sau a stelelor.
Calea Lactee este, asa cum stiti, galaxia din care face parte si sistemul nostru solar. Intr-o zona laturalnica a ei se afla si Terra. Una dintre cele mai spectaculoase imagini nocturne vizibile cu ochiul liber pe cerul noptii este imaginea galaxiei noastre. Pentru a o fotografia, mai intai, trebuie s-o identificati. Vizibilitatea ei este minima in mijlocul oraselor sau a locurilor luminate din mai multe motive:poluarea si datorita luminii excesive care difuzeaza prin straturile atmosferice. Ca urmare trebuie sa mergeti in zone retrase, din afara oraselor. Aerul uscat este cel mai propice, sau cel curatat dupa o ploaie rapida. Locurile cele mai indicate sunt: pe platouri montane la inaltime(aici insa exista sansa ca vremea sa se schimbe rapid si cerul sa fie impanzit de nori sau ceata), in desert (daca aveti ocazia), la malul marii sau pe camp.

Timp de expunere: in general timpul este de minim 30 sec. Dar incercati mai multe variante chiar si 1 sau maxim 1.5 minute. Daca alegeti un timp mai mare decat 1.5 min veti observa urma miscarii stelelor (star trails) mult prea evidenta. Pentru timpi mai mari de 30 sec trebuie sa puneti aparatul pe BULB, evident un trepied si neaparat o telecomanda pentru a evita unele vibratii cand declansati.
Exemplu: Image

* Fotografia miscarii aparente a boltii ceresti in jurul axei de rotatie a Pamantului
V1. In acest caz ISO-ul nu ar trebui sa depaseasca ISO 400, iar timpul de expunere este undeva intre minim 30 minute si chiar 60 sau 120 minute (daca rezista bateria). In acest caz, o baterie nu rezista la mai mult de 1-2 imagini.
V2. In acest caz folositi un ISO de 800, 1600 sau 3200(in functie de luminozitate) si faceti multe cadre de cate 30 sec, din acelasi loc, nemodificand nicio setare a aparatului sau a obiectivului. Apoi, in procesare veti suprapune cadrele pentru a obtine o singura imagine. Daca folositi aceasta metoda aveti nevoie de o telecomanda programabila care sa poate declansa de n ori la intervale stabilite de timp. Cercurile stelelor nu vor mai fi continue ci formate din arcuri de cerc discontinue. Pentru procesare de recomandat este sa folositi programul Adobe Photoshop unde este foarte simplu de facut.
Exemplu: Varianta 1 - Image
Varianta 2 - Image

*Fotografia planetelor din sistemul solar. Meteori, eclipsa de Soare, eclipsa de Luna, apropieri de planete, luna, soarele.
Trebuie spus ca singurele planete din sistemul solar vizibile cu ochiul liber sunt: Mercur, Venus(Luceafarul), Marte, Jupiter si Saturn. Exista cazuri rare cand unele planete trec foarte aproape de Luna, moment in care se pot realiza cadre incredibile in care apare o parte din luna si planeta respectiva ...aproape tangenta la suprafata lunii. Trebuiesc folosite obiective cat mai puternice: Canon 100-400, Canon 500 f4, sau Canon 300 2.8 + 2x. In aceste cazuri merita sa multiplicati focala cu adaptoare de 1.4x sai 2.0x, diafragma mai inchisa (f9, f10, f11) si utilizati un ISO rezonabil. Recomandam aparate cu senzor CROP cu densitate cat mai mare de pixeli (gen Canon 7D sau Nikon D7000). Alte evenimente astronomice au loc pe fiecare an iar pentru a fi la curent un search pe goolge ,, Evenimente astronomice 2018'', cel mai recent eveniment fiind Perseidele unde in noaptea de 13 spre 14 august fiind maximul.
Exemplu: Image

3. Fotografierea fulgerelor.
Compunerea cadrului/ISO/diafragmă/timpi de expunere : orientați camera către zona în care par să apară cele mai multe fulgere, țineți cont și de alte elemente care ar putea spori estetica imaginii: copaci, clădiri etc. Focalizați la infinit pe focus manual, dacă obiectivul vă permite. Reglați o valoare ISO (mică în general, ISO 100 sau 200), timpul de expunere (Bulb de preferat, pentru un control mai usor sau expuneri de 15, 20 sau 30s) și diafragma (f/5.6 sau f/8 pentru început). E indicat ca timpul de expunere să fie reglat și în funcție de frecvența fulgerelor. Dacă sunt rare, vom folosi timpi mai lungi de expunere iar dacă sunt dese, probabil și un timp de 10-15s va fi suficient. Aici vom avea nevoie neaparat de trepied si de telecomanda pentru a nu avea un cadru miscat dupa ce ai luat degetul de pe declansator. Pentru a vedea din ce directie vine furtuna/apar fulgere iti recomand site ul ,,Blitzortung'' unde vei putea sa vezi fulgerele in timp real. Pentru a avea un cadru exact ca in exemplul de mai jos va trebuie mai multe cadre cu fulgere dar aparatul sa ramana in aceeasi poziti apoi in programul de editare Adobe Photoshop destul de simplu puteti face din 7 poze un cadru ca cel de jos.
Exemplu: Image

Atat si cu timpul de expunere pe ziua de azi, sper ca acest tutorial sa va fi ajutat iar pe viitor sa experimentati unul din cele 3 puncte mentionate mai sus.
Fotografia este o artă.
fu
fuckoffcheater

Re: #2 Despre timpul de expunere si ce putem face.

Sun Aug 19, 2018 3:32 am

Salut,
Daca textul nu iti apartine in totalitate eu zic ca e frumos ca sa dai credite autorului.
User avatar
Radu
Member
Location: Targoviste
Posts: 19
Joined: Mon Aug 13, 2018 7:36 pm

Re: #2 Despre timpul de expunere si ce putem face.

Sun Aug 19, 2018 9:14 am

Am inteles! Asa voi face pe viitor. Sunt informații de unde m-am documentat și eu iar ce am învățat și eu mai aduc completări pentru a fi și mai ușor.
Fotografia este o artă.
fu
fuckoffcheater

Re: #2 Despre timpul de expunere si ce putem face.

Mon Aug 20, 2018 3:32 am

Multumesc

Return to “Tutoriale Video si Foto”