[GUIDE] Vertical Sync(VSync), G-Sync, FreeSync

Aici se afla tutoriale despre despre anumite chestii tari si tot felul de Guide-uri!

Moderator: Suport Team

User avatar
SAM
Global Moderator
Contact:
Location: Suceava
Posts: 1032
Joined: Fri Aug 17, 2018 10:49 am

[GUIDE] Vertical Sync(VSync), G-Sync, FreeSync

Tue Feb 19, 2019 12:08 pm

Salut,

În acest guide sunt prezentate cele 3 opțiuni de comandă a fluxului de imagini: Vertical Sync(VSync), G-Sync și FreeSync.

G-Sync și FreeSync sunt tehnologii noi, implementate hardware, care permit comunicarea dintre monitor și placă video. Acest lucru permite eliminarea celor două mari probleme: stuttering și screen tearing.
G-Sync este tehnologia dezvoltată de nVidia, iar FreeSync este tehnologia dezvoltată de AMD.

Principala caracteristică a acestor două tehnologii este dynamic refresh rate(numită și adaptive sync). Această caracteristică permite plăcii video să modifice rata de refresh a monitorului în funcție de fluxul de imagini generat.
Cu alte cuvinte, monitorul va da refresh doar atunci când are disponibil un nou frame(generat de GPU). Asta înseamnă că rata de refresh a monitorului va varia continuu, însă imaginea redată nu este afectată vizibil, ci doar fluența. Dacă GPU generează 50FPS(imagini pe secundă), rata de refresh a monitorului va scade/crește la 50Hz.

Monitoarele FreeSync sunt mai ieftine. Acest lucru este datorat faptului că implementarea hardware este mai redusă datorită standardului VESA Adaptive-Sync, care folosește DisplayPort 1.2a. Dezavantajul acestei tehnologii fiind gama limitată a ratelor de refresh suportate. Foarte puține ating 100Hz, majoritatea ating maxim 75Hz.
Mai toate plăcile video dedicate fabricate după 2015-2016 suportă ambele tehnologii.

Vertical Sync(VSync) impune plăcii video un număr constant de imagini pe secundă(FPS), adică elimină fenomenul de screen tearing. Dacă placa video nu poate genera acest număr de imagini într-o secundă, la următorul refresh se va repeta imaginea anterioară(buffering frames). Acest lucru generează fenomenul de stuttering.
Există și opțiunea Adaptive VSync, care reduce fenomenul de stuttering prin dezactivarea VSync atunci când placa video generează FPS sub rata de refresh a monitorului.

Concluzie.
VSync este o opțiune disponibilă la toate monitoarele, fiind o implementare software. Aceasta permite eliminarea fenomenului de screen tearing, când placa video generează un FPS mai mare decât rata de refresh a monitorului, însă produce fenomenul de stuttering atunci când placa video generează un FPS mai mic decât rata de refresh a monitorului. În practică, această opțiune este, în general, evitată. Sunt introduse mici întârzieri perifericelor care influențează fluxul de imagini(mouse, tastatură).
Tehnologiile G-Sync și FreeSync rezolvă toate aceste probleme. Aceste tehnologii modifică rata de refresh a monitorului în funcție de numărul de imagini(FPS) generat de placa video. FreeSync este recomandat pentru AMD GPU, iar G-Sync este recomandat pentru nVidia GPU, însă ele funcționează și viceversa.

Dacă am greșit, nu am explicat suficient de bine sau am uitat anumite aspecte, vă rog, lăsați un replay.
"Dacă vrei să vezi zile mai bune,
Tu fii schimbare ce vrei s-o vezi în lume."

Return to “Tutoriale si Guide-uri”